2008. március 21., péntek

Rakott brokkoli


Tél végén az ember ki van éhezve a zöldre. De a frissre még várni kell. Még szerencse, hogy van brokkoli.
Mivel húsmentes ételről van szó, a nagyheti böjtbe is beilleszthető.


Hozzávalók:
1 nagyobb fej brokkoli (a rózsái 50 dekát nyomnak, szárral együtt 80 deka)
25 deka rizs
4 deci tejföl
4-5 tojás
10 deka sajt
1 csokor újhagyma, vagy 1 szál póréhagyma, vagy 1 fej vöröshagyma
rozmaring
bors
szerecsendió

étolaj
diónyi margarin

A brokkolit megfőzzük sós, bazsalikommal ízesített vízben. A rizst is megfőzzük a szokott módon. A hagymát feldaraboljuk, ha az intenzívebb hagymás ízt kedveljük, akkor vöröshagymát válasszunk (én ezt tettem). Összekeverjük a tojásokat a tejföllel 5 dekányi reszelt sajttal és a lehetőleg frissen reszelt szerecsendióval. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, és a készleteket háromfelé osztva a következőképpen rétegezzük: rizs, brokkoli –melyet még frissen őrölt borssal meghintünk -, hagyma, tejfölös szósz. A tetejére reszelt sajtot tegyünk, nem baj ha egy kis füstölt sajt is kerül bele. A sajt szebben pirul, ha apró margarindarabkákat teszünk a tetejére.
Addig sütjük, amíg a sajt aranybarna nem lesz.

Tejfehérjementesen: hagyjuk ki a sajtot, a tejföl helyett használjunk növényi eredetű tejszínpótlót

Kisfiam továbbra is nagyon várja a tavaszt. Ebben a fura, szeszélyes időben nem teljesen világos, hogy vajon megérkezett-e már. Délutáni alvásából felébredve örömmel kiáltja:
- Itt a tavasz! – de aztán elgondolkodik rajta, hogy ez igaz lehet-e, hiszen különösebb változást nem érzékel:
- Hoj a tavasz? Mit csináj?

Hallod Tavasz! Hol vagy és mit csinálsz???

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Esi!
A brokkolis dolog nagyon tetszik, talán mé én is megbirkózom vele. Ha elmúlt a legújabb gasztro vírus a gyerekeknél, kipróbáljuk. Ha Dávid is megeszi, teljes lesz a siker.
Kinga