2011. február 18., péntek

Farsangi fánk




Kicsi fiamnak sikerült egy LEGO-könyvet beszereznem. Nagy kincs az, nagyobb, mint a szorgosan gyűjtögetett LEGO-katalógusok. Tudtam, hogy mit vállalok a könyvvel: ezer kérdést, hogy „ezt is megveszed nekem?”, miközben végignézzük a számtalan képet, addig, amíg már zsong a fejem. Mit is válaszolhatnék erre? „Megvesszük, ha milliomosok leszünk!” Fáradhatatlan rajongóm ezért már eleve így kérdez: „Anyu, megveszed nekem, ha milliomosok leszünk?” Azt persze már megbeszéltük, hogy akkor leszünk milliomosok, ha nyerünk a lottón. Azért egyéb lehetőségek is szóba jönnek a csodás játékok beszerzésére, például a zsebpénz összegyűjtése. Ami valljuk be, egy drága LEGO-készlet estén igencsak hosszadalmas lehet. Kisleányom, aki már tájékozottabb az élet dolgaiban, előállt a pofonegyszerű megoldással:
- Költsük el most a pénzünket, mert ha euró lesz, úgysem tudunk majd vele vásárolni!
Hát mit mondjak, szerintem sem fogunk tudni vásárolni az átváltás után pláne mikroszkopikus mérető összegeinkkel. De azért szólhatna valaki a pénzügyminiszternek is, hogy itt bizony már az aprónépek is arra számítanak, hogy lesz egyszer magyar euró…..


A fánk receptet több recept alapján gyúrtam-dagasztottam a magam ízlése szerintire.* Az enyém pillekönnyű szokott lenni, és abbahagyhatatlan.

Hozzávalók
4 dkg élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg cukor
50 dkg liszt
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
7,5 deka margarin vagy vaj

A tejet meglangyosítjuk. 1 decit az edényben hagyunk, egy decit egy külön tálba öntünk. Az edényben levőhöz hozzámorzsoljuk az élesztőt, egy teáskanál cukorral elkeverjük, letakarjuk, és körülbelül tíz percig várunk, eddigre feljön az edény tetejéig.

Közben megolvasztjuk a margarint (vagy vajat).

Egy mély edénybe kimérünk 50 deka lisztet, a közepére kis mélyedést alakítunk ki. Ebbe öntjük bele az élesztős tejet úgy, hogy közben a lisztből hozzákeverünk annyit, hogy galuska lágyságú tésztát kapjunk. Letakarjuk egy konyharuhával és 10-15 percre félretesszük.

A másik egy deci tejet kikeverjük a tojássárgájákkal, a sóval, a cukorral, a reszelt citromhéjjal.

A robotgép dagasztókarjával átdolgozzuk az élesztős lisztet, ügyesen hozzácsorgatjuk a cukros tojásos levet, majd az olvasztott margarint. Addig dagasztjuk, amíg szép fényes lesz a tészta és elválik az edény falától. Minél tovább dagasztjuk, annál több levegő kerül a tésztába és annál könnyebb lesz.

Konyharuhával letakarva, meleg helyen, körülbelül ¾ óra alatt a kétszeresére kelesztjük.

Atgyúrjuk, enyhén lisztes gyúródeszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk. A sütésig konyharuhával takarjuk le, és így kelesztjük tovább.

Az olajat közben felforrósítjuk. Közepes lángon, ne legyen túl forró, különben a külseje megég, a belseje nyers marad.

Porcukorral és/vagy lekvárral tálaljuk.

Itt van a farsang, ami a gyereknek öröm, az anyukának munka köhöm öröm. Az iskolában tematikus farsang lesz (éljen a szabadon szárnyaló gyermeki fantázia). Az osztályoknak népviseletbe kell beöltözniük. A mienk Ausztrália lett…

Szerencse, hogy a gyerekeknek nem kell farsangi időszak ahhoz, hogy bárminek is képzelhessék magukat.
Kisfiam simogatja az arcát a tükör előtt, mint ahogyan azt az apjától látta, majd szakértő hangon kijelenti:
- Ma nem borotválkozom.



* Az Officina Nova Édességek c. könyvében található recepet az alap.


A kelttészta nagy kedvencem.

2011. február 4., péntek

Lencsés bulgur és rozmaringos cékla




- Mimikém, ha két szökkenés közben ide tudsz figyelni… - próbálkozom folyton gyakorló balerinámnál.
- Nézd Anyu, már milyen jól tudok spiccelni!
- Mimikém, ma megkaptátok a félévi bizonyítványt ugye?
- Félévi bizonyítványt? Mi olyat nem kaptunk. Nézd csak, már forogni is tudok. – mondja, miközben a karjait is lengeti.
- Tudod, az az, amit az ellenőrzőbe írt Kriszta néni.
- Ja az??? Abba azt írta, hogy a labdavezetésem még megfelelő! – mondja enyhe szemrehányással a hangjában.
- Igen? És hol van?
- Hát bent hagytam az iskolában. – feleli, és már szökken is tovább.
Péntek délutántól hétfőig kellett várnunk, hogy megtudjuk, hogy még mit írt Kriszta néni a bizonyítványba. Még nem osztályzatokat kapnak, hanem szöveges értékelést. Nem mintha izgultam volna, hogy valami nem lesz rendben, hanem szerettem volna megajándékozni magamat azzal a büszkeséges jóérzéssel, amikor a szülő azt látja, hogy a gyerekének sikerült valami. A földön nem két lábbal, csak lábujjhegyeken közlekedő kisleányom a lényeget ugyanis nem mondta el: tantárgyi dicsértet kapott magyar nyelv és irodalomból, németből és informatikából.

Könnyű és gyors ételeket kerestem ebben a pénzhiányos nemszeretem januárvégi hideglelésben. A lencsés bulgurt az Észak-Ciprusi szakácskönyvemben találtam. Akit kell, hogy egy kicsit több energia fűtsön, annak tálaljunk mellé egy kis húst is.

Lencsés bulgur

Hozzávalók



1 bögre bulgur
1 bögre lencse
Babérlevél olívaolaj, só
2-3 fej vöröshagyma

A tálaláshoz sok és jóféle natúr joghurt vagy tejföl

A lencsét sós, babérleveles, körülbelül kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni.

Amikor a lencse már megpuhult, akkor tegyük hozzá a megmosott bulgurt. Úgy ügyeskedjünk, hogy éppen csak egy kicsi víz maradjon még a lábosban, amit a bulgur magába szívhat (ha több lett volna , akkor öntsünk le belőle, ha pedig kevesebb, akkor tegyünk hozzá). Pár perc a alatt a bulgur meg is puhul.

Közben olívaolajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Hozzá is keverhetjük a kész bulgurhoz, vagy a tányéron a tetejét díszíthetjük vele.

Kicsit száraz étel, ezért sok joghurttal, vagy tejföllel kínáljuk.

Kitűnő köret, de önmagában is megállja a helyét, a fanatikus zöldséghívők konyhájában.

Tejfehérjementes.
Gluténmentes.
Tojásmentes.

Sült cékla

Ilyenkor télen az egyszerűség kedvéért is szoktam venni konyhakész salátát, amit lusta izé elfoglalt fogyasztóknak találtak ki. Az én családomnál az a lényeg, hogy legyen benne cékla is. Ennek nagyon örülök, mert a cékla különösen egészséges, és méltánytalanul mellőzött zöldségünk. Vele ráadásul annak az elvnek is eleget tehetünk, hogy minden évszakban azt a zöldséget-gyümölcsöt fogyasszuk, ami éppen kapható, vagy érik (vö.: utóérlelő, érést gátló vegyszerek, szállítás költségei, környezetszennyezés, globalizáció, világvége).

Hozzávalók

Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, akarom mondani céklák
Olívaolaj

Rozmaring (friss, szárított tört vagy por)

A céklákat megtisztítjuk, félbevágjuk. Az alufóliából akkora darabot tépünk, hogy hajtás lehetőleg csak a céklák tetejére kerüljön (hogy ne folyjon ki az olaj.

A céklákat megsózzuk, megrozmaringozzuk. Betekerjük az alufóliába úgy, hogy mielőtt lezárnánk, hozzáöntünk egy kis olívaolajat is.

Jénai tálba helyezve 175 fokon 40-60 perc alatt megsül.

Szintén köretnek ajánlom. Mondjuk a bulguros lencse mellé.

Tejfehérjementes.
Gluténmentes.
Tojásmentes.

És hogy kerek legyen az almáspités történet. Kisfiam, amikor kész lettünk vele, azt mondta: EZ AZ IGAZI ÉDESSÉG!
Végre! Egy időben volt olyan érzésem, hogy a kekszes zacskókat nem fogom kidobni, hanem abba csomagolom majd ügyesen vissza az általam készített házisüteményeket, mert a gyerekeim bármit hajlandóak megenni, ami színes, zörgős zacskókból tárul eléjük. Ha nem, akor viszont lényegesen csökkennek az adott étel esélyei.
(és kisfiam egyelőre a salátafélékkel is így van még).